Nowy numer telefonu!

786 86 99 95
rejestracja
pn-pt 8:00 - 20:00
Nowości
Badania przeciwciał alergicznych z surowicy krwi po 20 alergenów pokarmowych, wziewnych i mieszanych, bez ograniczeń wieku i specjalnego przygotowania.

- Badanie endoskopowe trzeciego migdałka (adenoidu) u dzieci od 4-5 roku życia, po uprzednim umówieniu się telefonicznie na badanie - Przygotowanie do operacji zatok z...
Rozwiążemy problem z Twoim nosem, zatokami i alergią.

Alergolog Katowice

Oferta w zakresie ALERGOLOGII

  • Testy skórne - alergeny całoroczne, sezonowe i pokarmowe.
  • Testy alergii kontaktowej (chemiczne).
  • Badania przeciwciał uczuleniowych z surowicy krwii (tzw. testy z krwi).
  • Spirometria.
  • Odczulanie chorób alergicznych - immunoterapia. (dowiedz się na czym polega odczulanie)
  • Diety w alergii i nietolerancji pokarmowej.
  • Diagnostyka alergicznych chorób skóry.

Alergia, jako pojęcie weszło na stałe do słownika mowy potocznej. Oznacza ono osobistą, niekorzystną reakcję w kontakcie z osobą, przedmiotem lub zjawiskiem, podczas gdy większość innych osób w tej samej sytuacji nie odczuwa żadnych niekorzystnych wrażeń, czyli wykazuje pełną tolerancję. Upowszechnienie tego pojęcia poza ramę praktyk lekarskich nie jest jednak przypadkowe, czy też związane z modą na nowe sformułowania, ale efektem lawinowego narastania zachorowań na choroby mające za przyczynę alergię czyli uczulenie.

Szacuje się, że co trzeci Polak może mieć wrodzone, genetycznie uwarunkowane skłonności do tego rodzaju chorób, a u co dziesiątej z tak „zaznaczonych” osób rozwija się w różnym okresie życia choroba alergiczna. Obliczenia statystyczne donoszą, że 5% ludności wykazuje objawy uczulenia, ale wśród dzieci ten procent wzrasta już do około 10%. Daje to podstawy do traktowania problemów tych ludzi jako chorobę społeczną. Z chorób tradycyjnie zaliczanych do alergicznych należy wymienić: astmę oskrzelową, katar alergiczny zwany gorączką sienną lub pyłkowicą, alergiczne choroby skóry, alergie pokarmową, uczulenia na owady. Coraz częściej rozwijają się różne nietypowe rodzaje uczuleń związanych ze zmianą środowiska, w którym przebywamy. Dotyczy to przede wszystkim miejsca pracy i narażenia na tzw. alergeny przemysłowe, które w formie różnych wyrobów trafiają do naszych mieszkań.

W miarę masowego stosowania farmaceutyków niepokojąco wzrasta liczba uczuleń na leki. W okresie wiosenno-letnim najczęstszą przyczyną ujawniania się alergii są pyłki roślin wiatropylnych. Pyłki tych roślin zdane są wyłącznie na łaskę wiatru, który unosząc je na znaczne odległości warunkuje zapylenie. Na powierzchnię słupka okwiatu trafiają tą drogą pojedyncze pyłki, natomiast miliardy innych zostają rozproszone w powietrzu od kilku do nawet 100 kilometrów od pylącej rośliny. Jeżeli trafią do ludzkich nosów, oczu, gardeł, lub do oskrzeli, to uaktywniają się enzymy powierzchni pyłków i z jego wnętrza uwolnione zostają substancje białkowe. Białka te, u osób wrażliwych, czyli uczulonych, zapoczątkowują proces aktywacji układu odpornościowego uczulonego człowieka, który jest nastawiony na reagowanie na nie tak, jak na białka wirusów lub bakterii. Stąd też obraz objawów uczuleniowych przypomina te, które są wywołane przez drobnoustroje chorobotwórcze.

Nie wszystkie pyłki uczulają jednakowo. Nie mają znaczenia pyłki roślin samopylnych. Znacznie mniejsze znaczenie w wywoływaniu chorób alergicznych mają pyłki roślin owadopylnych, do których zaliczamy większość kwiatów. Są one ciężkie i lepkie, łatwo doczepiają się do ciała owadów i są wytwarzane w zdecydowanie mniejszych ilościach niż pyłki wiatropylne. Mogą mieć tylko znaczenie w rozwoju uczulenia u ludzi z predyspozycjami uczuleniowymi, którzy pracują jako ogrodnicy, na plantacjach kwiatów, w szklarniach, kwiaciarniach i cieplarniach, a także u osób lubiących przystrajać pomieszczenia mieszkalne świeżymi kwiatami. Z kwiatów najczęściej uczulają: chryzantemy, begonie i stokrotki. Podstawowe znaczenie w wywoływaniu chorób alergicznych mają pyłki traw, zbóż, niektórych drzew, chwastów. Z traw najczęściej uczulają: kupkówka, tymotki, tomka wonna, rajgras, kostrzewa, życica. Specyfiką Polski są duże uprawy żyta. Pyłki tego zboża również często przyczyniają się do powstania objawów alergicznych. O skali produkcji pyłków świadczy fakt, iż 1 mkw. uprawy żyta wytwarza około 1,5 mld ziaren pyłków co powoduje, że nad łanem żyta w okresie kwitnienia stwierdza się ponad 15 mln ziaren pyłków w 1 m sześc. powietrza. Do wywołania objawów chorobowych wystarcza stężenie około 50 ziaren w 1 m sześc powietrza. Z drzew najczęściej uczulają: brzoza, olcha, leszczyna, topola, wierzba. Może to mieć znaczenie przy wyborze drzewostanu na swojej działce (niestety zbyt często sadzi się brzozy), lub przy wyborze działki pod budowę domu. Trzecią grupa roślin wytwarzających uczulające pyłki są chwasty: bylica, babka, pokrzywa, komosa, perz.

W Polsce możemy wyróżnić trzy okresy występowania uczuleń pyłkowych:

  • Od lutego do połowy maja kwitną olcha, leszczyna, wierzba, topola, buk, brzoza.
  • Od maja do połowy lipca kwitną zboża i trawy.
  • Od połowy lipca do końca września kwitną chwasty.

Poszczególne lata różnią się natężeniem pylenia roślin, wpływ na to mają warunki pogodowe, kierunki wiatru. Najgorsze dla ludzi uczulonych na pyłki są dni upalne, a zarazem wietrzne. Deszcze oczyszczają powietrze, mgła zatrzymuje pyłki w powietrzu. Objawy choroby pyłkowej dotyczą wielu narządów ciała. Obfity wodnisty wyciek z nosa, świąd, zatkanie nosa i napady kichania sprawiają, że chusteczka może stać się najważniejszym przedmiotem w życiu. Łzawienie, pieczenie i obrzęk okolic oczu, zaczerwienienie spojówek („królicze oczy"), bóle gałek ocznych i światłowstręt skutecznie zniechęcają do jakichkolwiek czynności. Bóle głowy, uczucie stałego ucisku u nasady nosa są często mylnie oceniane jako objawy zapalenia zatok przynosowych. Pieczenie podniebienia, ból gardła, bóle brzucha, zaparcia, biegunki napady kolki pozbawiają apetytu,a suchy męczący kaszel, zatkanie uszu dołączają się w miarę trwania narażenia na pyłki. U części osób może pojawiać się uczucie duszności, a nawet napady astmy oskrzelowej. Najbardziej dokuczliwym objawem może stać się świąd skóry nasilający się w godzinach wieczornych oraz zmiany o charakterze wyprysku lub pokrzywki. Obraz choroby pyłkowej uzupełniają objawy ogólne: złe samopoczucie, senność a jednocześnie trudności z zasypianiem, lub też nadmierna pobudliwość i drażliwość, stany podgorączkowe, stałe poczucie choroby. Znamienną cechą nieżytu pyłkowego jest szybkość powstawania jak i zanikania objawów chorobowych i ich związek z sytuacją pogodową. Po wielotygodniowym nawet okresie trwania choroby cierpiący na nią człowiek może się obudzić w stanie zupełnego zdrowia. Niestety częściej alergia sezonowa przeradza się po paru latach w alergię całoroczną. W ciągu ostatnich 10 lat arsenał leków mogących skutecznie hamować objawy pyłkowicy znacznie się zapełnił. Należą tu leki kromonowe, antyhistaminowe nowej generacji, silnie działające glikokortykosterydy wziewne, a w szczególnych przypadkach sterydy doustne i długodziałające. W przypadku alergii nie powikłanej innymi chorobami istnieje możliwość zastosowania szczepionek odczulających. Leczenie to wymaga nadzoru specjalisty alergologa, może jednak po 3-4 sezonach stosowania doprowadzić do wyleczenia z alergii.

Niemniej ważnym działaniem ograniczającym występowanie objawów choroby alergicznej jest odpowiednie zmniejszanie narażenia na działanie pyłków. W praktyce należy się zastosować do następujących zaleceń:

  • Unikanie spacerów, wycieczek, gier sportowych w lesie, parku lub na trawie w okresie kwitnienia traw i w pogodne słoneczne dni.
  • Koszenie trawy w okolicy miejsca zamieszkania-pierwszy pokost trawy powinien nastąpić przed okresem kwitnienia traw już w kwietniu. Osoby uczulone nie powinny kosić trawy ani przebywać w pobliżu miejsc jej koszenia, ani też chodzić po świeżo ściętym trawniku.
  • Przebywać w miarę możliwości w pomieszczeniach, przy zamkniętych oknach.
  • Korzystać z komunikatów pyłkowych i ograniczać swoją aktywność w okresach maksymalnych stężeń w powietrzu uczulających pyłków.
  • Spać przy zamkniętych oknach, wystrzegać się przeciągów.
  • Usunąć z pomieszczeń materace i poduszki zawierające suszoną trawę, słomę lub siano.
  • zęsto brać prysznic po powrocie do domu w celu spłukania pyłków z włosów i twarzy.
  • W przypadku pierwszych objawów ze strony nosa, oczu i gardła należy je przepłukać fizjologicznym roztworem soli kuchennej ( 0,9% Natrii chlorati ), który można dostać bez recepty w każdej aptece w opakowaniach po 5, 10, 250 i 500 ml
  • Wyeliminować z pożywienia owoce i warzywa, które wykazują krzyżową reakcję uczuleniową z pyłkami np.orzechy, leszczyna, jabłka-brzoza, seler, marchew-trawy, zioła, przyprawy-chwasty.
  • Planować urlopy z uwzględnieniem kalendarza pyleń dla wybranej okolicy spędzania wolnego czasu. Wybierać miejsca blisko zbiorników wodnych, nad morzem, na żaglówkach lub wysoko w górach powyżej 1000 m n.p.m. lub w basenie Morza Śródziemnego.
  • Stosować leki antyalergiczne systematycznie, zwłaszcza w godzinach rannych.
  • Stosować filtry przeciwpyłkowe w samochodach oraz odpowiednie oczyszczacze w pokojach.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij